Boek review van “Soft Skills: The software developer’s life manual” geschreven door John Sonmez

51WiLueukSL._SX396_BO1,204,203,200_Van de zomer, lekker op vakantie, aan het zwembad met een goed boek. Dat is voor mij goed vermaak. Welk boek als eerste gelezen gaat worden is altijd een beetje spannend. Dit keer had ik echter goed gekozen door dit boek van John Sonmez te lezen.

Ik heb John een aantal keer gehoord op zijn podcasts en ik vind dat hij vaak zinnige dingen zegt. En alvast vooruitlopend op deze review: dat doet hij in dit boek ook.

Waar dit boek mee start is de vraag waarom dit boek anders is dan alle andere boeken.

Het antwoord is dat dit boek niet gaat over design patterns of het schrijven van betere code. Ook gaat het boek niet over unit tests, TDD of SOLID.

Nee, dit boek gaat over hoe je beter je carrière kunt managen, je leven kunt inrichten, je financiën kunt beheren, je lichaam in vorm kunt houden, goed kunt eten en nog veel meer.

Het boek bevat 71 hoofdstukken en een aantal appendices, onderverdeeld in 7 secties.

De 1e sectie gaat over carrière en werken
Denk jij wel genoeg over deze onderwerpen na?
Over je CV, interviews en intakes, werken, thuis werken, professionaliteit?
Blijf je in loondienst werken of word je freelancer, of ga je een eigen (software)product maken.

De auteur moedigt je aan om dit wel te doen!

Een paar quotes uit deze sectie: “Zorg dat jij de probleemoplosser bent” en “Don’t be to religious about technology.”

De 2e sectie gaat over de marketing van jezelf.
Dit is niet alleen belangrijk als je freelancer bent maar ook als je in loondienst bent: ook dan moet je jezelf zien als een bedrijf, dat zich toevallig aan 1 opdrachtgever verhuurt.

Op een duidelijke manier wordt het verschil in werken in een klein-, groot-, middelgroot bedrijf of bijvoorbeeld een startup hier beschreven.

De 3e sectie gaat over het leven als professional, met de nadruk op ‘altijd leren’.
In deze sectie wordt ook het stappenplan “hoe leer je effectief” behandeld.

Dat klinkt heel basaal, maar als IT’er moet je heel vaak nieuwe kennis opdoen, maar heb jij nu al eens nagedacht over hoe je dat het beste kunt doen, of hoe je er achter komt welke kennis je nu eigenlijk mist?

De 4e sectie gaat over productiviteit.
Daar zijn al veel boeken over geschreven maar als je die nog niet hebt gelezen dan staat in dit boek een mooie samenvatting. Heb je hier al wel over gelezen dan is deze sectie een mooie herhaling.

Aangezien productiever worden ook het veranderen van gewoontes inhoudt is een herhaling van deze materie erg nuttig. Daarnaast wordt hier niet alleen de theorie behandeld maar vaak ook de manier waarop de auteur het in zijn eigen werksituatie heeft geïmplementeerd.

Onderwerpen die aan bod komen zijn focus, pomodoro techniek en interne- en externe motivatie.

De 5e sectie gaat over financiën.
Niet een onderdeel dat voor mij persoonlijk veel nieuwe kennis toe voegt, maar wel terecht een onderdeel van dit boek: Wat doe je met je financiën.

Als je zoals de auteur en ik in de IT werkzaam bent dan verdien je een goede boterham en zul je jezelf af kunnen vragen wat je met de verdiensten gaat doen: ga je consumeren of investeren?

Ook vertelt hij over het gevaar van schuld, het investeren in vastgoed en de theorie achter aandelen en opties.

De 6e sectie gaat over fitness.
Een onverwacht onderdeel, maar wel heel interessant om te lezen. En zegt een bekende uitspraak niet dat een gezonde geest vaak huist in een gezond lichaam?

Onderwerpen die aan bod komen zijn spieren (hoe groeien spieren), spieren kweken (3 soorten spiergroei), vetverbanden, calorieën en gezondheid.

Ook hier geldt dat de auteur de onderwerpen kort en bondig weet te beschrijven waardoor je het gevoel hebt dat je heel veel informatie per sectie tot je krijgt en de hoofdstukken nooit langdradig worden.

Deze sectie biedt een goede samenvatting van de theorie over dit onderwerp zoals deze ook door bijvoorbeeld Weight Watchers en Herbalife wordt gezien.

De 7e en laatste sectie gaat over spirit en de afsluiting van het boek.
Een wat minder uitgebreide sectie en het onderwerp moet je wel liggen maar hoofdstuk 67 (Building a positive self-image: Programming your brain) is zeker de moeite waard.

Daarnaast een mooie uitspraak: “failure isn’t defect, it is the road to succes.”

Mijn conclusie
Een aangenaam leesbaar, nuttig en interessant boek voor mensen met een (kantoor-)baan die bezig willen zijn met hun werk, hun professionaliteit, hun kennis en hun carrière.

Soms krijg je het gevoel dat er open deuren worden ingetrapt of denk je dat het allemaal logisch klinkt: soms heb je echter niet meer dan dat nodig om in beweging te komen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s