Microsoft DevDays 2009

Vandaag was het weer zover, de Microsoft DevDays 2009.
devdays

Een bijna vertrouwd gezicht om Arie Leeuwesteijn de opening te zien verzorgen.

Dit jaar een best interessante keynote; niet alleen amusant maar ook informatief over The Azure Services Platform.

Daarna een hele goede presentatie van Ingo Rammer over Dynamic Data. Dynamic data is een te customizen ‘applicatie’ die voor een of meerdere tabellen in je Entity Framework een CRUD site genereert. Het genereren gebeurt runtime aan de hand van templates en je Model, dat grotendeels uit het EF komt maar waar je zelf ook aanpassingen aan kan doen. Je kunt bv van een attribuut aangeven dat het een waarde mag hebben tussen 0 en 100 en er wordt dan bij een refresh van je pagina direct een validator gegenereerd.
Mooi spul, zeker voor een admin tool of een klant die de afweging maakt van een minder tailor made applicatie tegen een lagere kostprijs. Na MS-Access is er eindelijk weer een eenvoudige datadriven oplossing van Microsoft.

Daarna een vrij technische verhandeling over production debugging. Leuk om te zien wat er allemaal mogelijk is aan monitoring, memory dumps, managed- en unmanaged memory e.d. Een leuk stukje: midden in het verhaal was er ineens een heap dump te zien met daarin o.a. een OutOfMemoryException. Het bleek dat je die niet serieus moest nemen in je diagnose omdat die er altijd in zit: als de CLR start dan wordt deze al op de heap geplaatst omdat als de CLR echt een out of memory tegenkomt, hij geen geheugen meer vrij heeft om een OutOfMemoryException op de heap te plaatsen.

Vervolgens een presentatie over ASP.Net Ajax 4.0 die nu in Beta was (of in CTP, ‘k weet niet zeker). Het kwam er eigenlijk in het kort op neer dat ze een hele grote Ajax library aan het bouwen zijn waarmee je in de client op dezelfde manier, dus niet met C# zoals in Silverlight, maar op een gelijke wijze dingen moet kunnen doen als op de server.

Het slot was van Sander Hoogendoorn met een mooie presentatie* over frameworks die niet alleen aan het einde wel trek had in een biertje (wat er overigens niet was zover ik kon zien) maar ook twee mooie uitspraken had:
Over een passend formaat framework: “Frameworks zijn er, net als pizza’s, in 2 formaten: te groot en te klein.
en over de lock-in die een framework vaak met zich mee brengt: “Frameworks zijn net als vrouwen, je kunt er niet mee leven en je kunt ze niet killen“.

Al met al een amusante dag: veel gezien en gehoord, nog wat leuke boeken gescoord en oud(e) collega’s ontmoet.

* Bij Sander spreek je eigenlijk niet echt over een presentatie maar meer over een infotainment show 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s