Lambda expressions

Ik moet zeggen, toen ik 2 jaar geleden voor het eerst een boek over Linq las en daar een heel stuk stond over Lambda expressions, dat ik halverwege wel even achter m’n oren moest krabben: wat is dat voor iets?
Maar zoals met alles, als je het meer en meer ziet ga je zelf ook wat proberen en gebruik ik nu de volgende 2 lambda’s regelmatig.
De ene is voor het selecteren van objecten uit een generic List op basis van een property van dat object, de andere is voor het ophalen van een lijst met de waardes van 1 property van die objecten (deze staat verderop in de blog ook al vermeld, maar voor de compleetheid toch nog even vermeld).

De case bij de eerste is: ik heb een lijst met keyword objecten. Deze hebben allemaal een property ‘rank’. Nu wil ik een lijst met alleen die keywords die minimaal een rankwaarde van 2 hebben. Daarvoor gebruikte ik altijd een mooie anonymous delegate die ik van m’n vriend en oud-collega René had geleerd (en het stond altijd wel biek, een anonymous delegate :-)) :
keywords.FindAll(delegate(Keyword m) { return m.Rank >= 2; });
Met een Lambda wordt het echter dit:
keywords.FindAll(m => m.Rank >= 2)
En dat is toch ook wel mooie code vind ik.

De case bij de 2e is: ik heb nog steeds die lijst met keyword objecten. Deze hebben naast de genoemde rank ook een value. En dat is waar ik op dit moment interesse in heb: in al die values. Ik heb dus een lijst met keyword objecten, en ik wil graag een lijst met strings gevuld hebben.
De oplossing zit in de ConvertAll methode:
List<string> values = keywords.ConvertAll(z => z.Value);

ps.
ik heb nog even opgezocht wat Microsoft eigenlijk zegt over een lambda expression:
A lambda expression is an anonymous function that can contain expressions and statements, and can be used to create delegates or expression tree types.

Advertisements

One thought on “Lambda expressions

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s