Barcode voor de consument: Microsoft tag

We kennen allemaal wel de barcode voor zakelijk gebruik: de streepjes op een pak melk en een schrijfblok.
Iets minder bekend is de 2d-barcode: niet echt een ‘barcode’ omdat het geen ‘bars’ zijn, maar je kunt er wel lekker veel informatie op kwijt.
120px-semacode_svgJe ziet ‘m steeds vaker, helemaal als je met barcodes bezig bent er een beetje op let (ik zit op dit moment op een project bij een klant die veel met RFID en barcodes doet, dus automatisch gaat dan je aandacht meer naar verschijnselen ervan in de dagelijkse pratijk uit).

En nu komt Microsoft met ‘Microsoft Tag’. Een soort barcode, ik weet niet of het een eigen verzonnen formaat is, om commercieel te gebruiken. Bijvoorbeeld in advertenties in tijdschriften, boeken etc. maar ook op vanaf een beeldscherm is de tag leesbaar.
Je kunt in de tag een stuk tekst of een url ‘verbergen’ of ‘opslaan’. En Microsoft heeft daarbij een gratis applicatie voor op je smartphone of PDA, waarmee je met die smartphone of PDA een foto neemt van de tag, en daarna laat de applicatie je de tekst zien die ‘verborgen’ zit in de tag of hij opent internet explorer en opent de pagina die bij de url hoort die in de tag ‘verborgen’ zit.
Er hoort ook een gratis webapplicatie bij om de tags te maken, dus ‘k kon er gelijk mee aan de slag.
Dus in het kort: maak de tag, plaats hem ergens en de gebruiker neemt er een foto van en krijgt jouw info op het scherm.
Hieronder de tag om naar het 2 minuten durende demofilmpje te gaan; als je nog geen Microsoft tag gebruikt kun je ook deze url gebruiken: http://www.microsoft.com/tag/content/what/default.aspx?autoplay=y.

barcode

Advertisements

2 thoughts on “Barcode voor de consument: Microsoft tag

  1. Zeker Biek ! Ik heb er vorige week een stuk over geschreven op ons intranet. Mijn oog was er ook toevallig opgevallen en ik heb de hele middag zitten spelen. De PDA app is echt mooi en supersnel!

  2. Dat is wel apart, de content zit niet in de barcode zelf:
    “A Microsoft Tag is essentially a machine readable web link, analogous to a TinyURL link: when read, the Tag application sends the HCCB data to a Microsoft server, which then returns the publisher’s intended URL. The Tag reader then directs the user’s mobile browser to the appropriate website. Because of this redirection, Microsoft is also able to provide Tag analytics to publishers.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s