Boekbespreking ‘Scrum and XP from the trenches, how we do scrum’

Op een vorig project werkte ik samen met Mark. Mark is iemand die ik zeer bewonder en die veel inzicht heeft in het proces van software development en software architectuur. Samen hebben we menig gesprek gehad over software architectuur. Voor allebei was dat leuk en leerzaam, het is prettig om collega’s te hebben waarmee je over dergelijke onderwerpen kunt sparren.
Later kwam John er ook bij, en het onderwerp waar we samen met hem over praatten was Agile Development. En als je praat en leest over Agile Development, dan kom je vaak uit bij Scrum en XP. Een leuk onderwerp, want het gaat over hoe we kunnen doen wat wij doen: software bouwen. We hebben er alle drie veel over gelezen en zijn er individueel al deels mee bezig op projecten, maar we hadden geen van allen een project gedaan waar er echt dedicated Agile wordt ontwikkeld.
Zelf heb ik o.a. het boek ‘Agile Project Management with Scrum’ gelezen met daarin case studies over Scrum, en als je dat leest lijkt het wel alsof een Agile project niet kan mislukken.
En dan komt in de discussie over Agile dus steeds de vraag naar boven: hoe zou het in de praktijk werken ? (dit waren dus meer theoretische discussies in tegenstelling tot de archtitectuurdiscussies met Mark, waar je echt de praktijk van alledag naast elkaar kan leggen)
En toen was er het boek ‘Scrum and XP from the trenches, how we do scrum’ met daarin een schat aan ervaringen uit ‘het echte Agile leven’. Dit boek is na registratie gratis te downloaden en is desgewenst ook als hardcopy te verkrijgen, wat ik ook heb gedaan als fijner naslagwerk en om de schrijver te steunen.
En zoals de schrijver Henrik Kniberg aangeeft: “er is niet de manier om een project met XP en Scrum aan te pakken, en zoals wij (de schrijver en zijn teams) het doen is niet per definitie de juiste manier (zelf zegt hij: misschien vind je onze werkwijze wel waardeloos) maar we kunnen in ieder geval leren van zijn ervaringen”. Want de schrijver heeft verschillende projecten gedaan met Scrum en XP en zijn meest belangrijke ervaringen en keuzes heeft hij in dit boek gebundeld.
Ikzelf las het in één ruk uit: al die vragen die je zelf hebt worden grotendeels beantwoord, of in ieder geval voorzien van argumentatie. Welke detaillering breng ik aan in de backlog, en waarom heeft hij bepaalde details er juist uit weggelaten. Hoe schatten we de tijd van user stories in, en waarom op die manier. En dat is prettig om te lezen: waarom ze bepaalde zaken hebben gekozen, en waarom ze bepaalde zaken hebben gelaten. Het mooie is dat je de argumentatie gewoon kunt volgen, en zelf een andere conclusie kunt trekken als je een andere mening toebedeeld bent.
Een minpuntje is dat er niets in staat over de mensen er om heen, hoe die het ervaren. Hoe ervaart een gebruiker het als hij van te voren alleen een inschatting krijgt wat er gebouwd wordt, alleen een grof idee van de functionaliteit, en alleen een inschatting van de kosten? Hoe breng je deze cultuuromslag bij mensen?
Maar ook zonder deze informatie een zeer nuttig boek.
 
Boekinfo:
168 pages, 6″ x 9″
ISBN: 978-1-4303-2264-1
Gratis copy te downloaden van de InfoQ minibooks site
In Nederland o.a. te koop bij comcol.nl en bol.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s