Wanneer is het af?

Elke developer krijgt de vraag als je hebt aangegeven dat je weet wat er gebouwd gaat worden (of als je nog geen flauw idee hebt, als iemand je in 1 minuut een systeem heeft uitgelegd dat minimaal 5 manjaar kost om te bouwen, maar dat terzijde): wanneer is het af?

Ik ben een boek aan het lezen en daar is hun advies om als antwoord te geven: “I’ll get back to you”. (‘t is namelijk een Engels boek :-)). Dit omdat in hun ogen, en daar ben ik het wel mee eens, je een meer accuratere schatting krijgt als je er even over kunt nadenken.

Anyway, het punt dat ik interessant vond is het volgende. Als je denkt met iets een half jaar bezig te zijn, dan maakt het niet alleen uit hoe je het brengt, maar ook welke eenheid je gebruikt. Is een beetje uit de wiskunde; hoe kleiner je de eenheid kiest, hoe nauwkeuriger je aangeeft te zijn.
Gebruik je in dit voorbeeld bijvoorbeeld ‘een half jaar’, dan zal een goed verstaander al rekening houden met een maand of 8. Zeg je ‘6 maanden’, dan klinkt het al als tussen de 5 en 7 maanden. Zeg je echter ‘180 dagen’, dan klinkt het al alsof je verwacht er niet veel langer over te doen dan een dag of 180 à 190.

De auteurs van het Agile developer boek geven daarom aan in welke eenheid je moet schatten, afhankelijk van de tijd die je er voor nodig denkt te hebben. De laatste regel bevat een mooie tip: verwacht niet dat je meer dan een half jaar vooruit een accurate schatting kunt maken. Dat komt ook voor in Scrum: je kunt een sprint (van 30 dagen) accuraat plannen, de sprints van daarna al globaal, maar hoe verder vooruit, hoe minder accuraat het wordt.

Maar vooruit, dan eindelijk de tabel waar het allemaal om ging….

Als je denkt aan… Plan in
1 – 15 dagen dagen
3 – 8 weken weken
8 – 30 weken maanden
meer dan 30 weken Geef geen planning af
Advertisements

One thought on “Wanneer is het af?

  1. Pingback: Mark Monster » Blog Archive » Something about Sashimi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s